A munkavállalóknak (jobban mondva, aki „nem egyéni vállalkozó vagy áfa fizetésre kötelezett magánszemély, illetve nem kérvényezte, hogy a munkáltatója készítse el adóbevallását”) jelentősen könnyebb az élete 2017 óta, ugyanis az adóhivatal készíti el az adóbevallásunkat. 

De az idei év különleges, ugyanis még soha ilyen hamar nem készültek el a tervezetek: Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára bejelentette, hogy már március 1-től ellenőrizhetjük őket. Ennek az az oka, hogy a tavalyi évben befizetett személyi jövedelemadót minden családi pótlékra jogosult család visszakapja – ahogy erről már részletesebben írtunk ebben a cikkünkben. Tehát akik még nem kapták vissza február közepéig, még mindig igényelhetik az adóbevallásukkal. Az adóhivatal célja, hogy ezt az összeget minél hamarabb visszakapják a családok.

Habár a folyamat jelentősen leegyszerűsített, mégis sok kérdés merülhet fel az adózó fejében. Ezeket most igyekszünk megválaszolni.

A leggyakoribb kérdések az adóbevallással kapcsolatban

Kinek kell adóbevallást készítenie (adót fizetnie)?

Hazánkban minden magánszemélynek, akiknek személyi jövedelemadót kell fizetnie a jövedelme után. Ez az esetek többségében munkabér, de ide tartoznak még az egyéb kifizetések (például tőzsdei nyereség, kriptovalutából származó jövedelem, ingatlan bérbeadás/értékesítés). Ezenkívül a kisadózóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek, és az egyéni vállalkozóknak. 

Hogyan kell befizetni a keletkezett szja-t?

Egy munkavállaló esetén ez elég egyszerű: év közben a bruttó bérből levonásra kerül. Viszont, ha ez nem történt meg, akkor a bevallás határidejéig muszáj befizetni. Viszont a fizetés nem váltja ki az adóbevallást – azt le kell adnunk mindenképpen!

Amennyiben adófizetési (szja és szociális hozzájárulási adó) kötelezettségünk keletkezik, 500 ezer forint alatt van lehetőségünk kérni 12 hónapos részletfizetési kedvezményt. Viszont vigyáznunk kell, hogy ne csússzunk el egyik részlettel sem, mert így elveszítjük a engedményt, és késedelmi kamatot is kell fizetnünk.

Hogyan igényelhetjük vissza a személyi jövedelem adónkat?

Azoknak, akik év közben nem vettek igénybe valamilyen rájuk vonatkozó kedvezményt (például első házasok adókedvezménye vagy családi adókedvezmény), minden esetben megtehetik az adóbevallással együtt. 

Milyen jövedelem után nem kell adót fizetni?

Nem minden jövedelem adóköteles, tehát nem minden jövedelmet kell feltüntetni az adóbevallásban sem.

Melyek az adómentes jövedelmek?

Bármilyen meglepő, de a GYED után kell adóznunk, tehát fel kell tüntetnünk az adóbevallásunkban.

Milyen esetekben nem kell adóbevallást benyújtanunk?

Ha nem keletkezett adóköteles jövedelmünk az adott évben, természetesen nem kell adóbevallást benyújtanunk. A fenti eseteken kívül: ha munkanélküliek voltunk az adott évben, és nem volt jövedelmünk sem kell adóznunk. Viszont külföldi munka esetén fel kell tüntetnünk bevételeinket a bevallásban.

Mi a teendő ingatlan eladás után?

Abban az esetben kell adót fizetnünk, ha nyereséggel adtuk el az ingatlant, és akkor is csak a különbözet után kell fizetnünk 15%-ot. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy ha 10 millió forint nyereséggel adtuk el a lakásunkat, akkor 1,5 millió forintot kell fizetnünk utána. Viszont akkor nem kell fizetnünk, ha a vásárlás utáni 5. év után adjuk el a lakást – még akkor sem, ha drágábban adjuk el, mint ahogy megvettük. 2-4 év között pedig százalékosan csökkenthetjük az adóalapunkat.

Mi a helyzet az ingóságok eladásával?

Itt is csak akkor kell adóznunk, ha nyereségünk származik belőle. Amennyiben ez meghaladja az évi 200 ezer forintot, fel kell tüntetnünk azt az adóbevallásunkon.

Hogyan tudjuk ellenőrizni a tervezetet? 

Az adóbevallás tervezet elektronikus formában az eSZJA-portálon érhetőek el. A javításokat, módosításokat akár asztali gépen, laptopon, de más okoseszközön (tablet, telefon) is ellenőrizhetjük, javíthatjuk. Amennyiben már visszakaptuk a családi adóvisszatérítést és egyetért a tervezet adataival, vagy ha nem kell kiegészítenie semmivel, akkor nincsen további teendőnk.

További benyújtási módok:

Cikkünkben főleg a magánemberek adózásával foglalkozunk. Amennyiben az Ön helyzete eltér ezektől, vagy valamire nem tértünk ki, és kérdése van, bátran vegye fel velünk a kapcsolatot! Szívesen segítünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük