Még egy remek lehetőség a gyermekeseknek: a családi adókedvezmény. Egy kereső maximum 800 ezer forintot kaphat, két kereső esetén akár 1,6 millió forinttal is gazdagabb lehet egy család. 

Tavaly óta már sokat hallhattunk a családi adóvisszatérítésről. Többek között azt is, hogy 2021. december 31-ig le kell adniuk igénylésüket, amennyiben február közepéig szeretnék élni a kedvezménnyel. De nem kell aggódni akkor sem, ha ez nem történt meg.

Nézzük meg a kedvezmény részleteit, valamint, az igénylés leadásának módját, így “megkésve”.

Mindent a családi adókedvezményről

Az az alapvetés, hogy minden olyan szülőnek, nevelőnek jár az adókedvezmény, akik 2021-ben legalább 1 napot jogosultak voltak a családi pótlékra.

Pontosan kik igényelhetik a kedvezményt:

A kisbabát váró párok sem esnek ki a kedvezményezettek köréből. Ugyanis a magzat a fogantatástól számított 91. naptól is beleszámít a kedvezményezettek körébe. 

Az a szülő is igényelheti, akinek a gyermeke hallgatói jogviszonyban áll – legyen az nappali, esti, vagy levelezői. Viszont kiesik az a diák, aki jövedelemmel rendelkezett a tavalyi vagy idei évben 3 egymást követő hónapon át. 

Azoknak is jár a kedvezmény, akik felváltva vagy külön nevelik a gyermeküket. A külön élő szülők alapvetően 50-50%-ban kapják meg a kedvezményt, amennyiben más arányban szeretnék megosztani, meg kell határozni, hogy milyen arányban szeretnénk ezt megtenni. 

Az igénylés menete

Azok, akiknek jár a családi pótlék, automatikusan megkapják a nekik járó adókedvezményt, hiszen ők már benne vannak a rendszerben. Sőt, ők már valószínűleg meg is kapták február közepén. 

Igényelniük csak azoknak kell, akik nem kapják a támogatást. Ezt május 20-ig, az adóbevallásukon tudják megtenni.

További fontos információk

A családi adóvisszatérítés egyéb kedvezményeket – mint például a nagycsaládosok vagy első házasok kedvezménye – nem befolyásol. Nem kell amiatt aggódnunk, hogy azt nem kapjuk meg.

Ha kedvezményezett és eltartott is van a családban, a NAV bírálja el, hogy kinek jár a kedvezmény. Ezt általában a kor és egyéb státusz befolyásolja, a részletekről itt tud érdeklődni.

Főleg jövedelemből szerzett adóból kaphat vissza az igénylő, de egyéb összevont adóalapba tartozó és szja-köteles jövedelem is idetartozik. Mint például a bérbeadás után befizetett adó, de az eladás után keletkezett bevétel már nem tartozik ide. A gyes-ből és gyet-ből nem lehetséges az érvényesítés, csak gyed-ből és csed-ből, ugyanis ez utóbbiakat személyi jövedelemadó terheli.

Az igényléshez szükséges adóazonosító jel az igénylőnek és a kedvezményezetteknek is.

Ne felejtsük el megigényelni az adóbevallásunkkal ezt a remek kedvezményt! Még nem késő! Hiszen nincs olyan család, aki ne tudná hasznosítani ezt az összeget valamilyen formában. Ha szeretné tudni, hogy mekkora összegre számíthat, ezen a linken elérhető a hivatalos családi adókedvezmény kalkulátor.

Amennyiben segítségre van szüksége a bevallása elkészítésében vagy kérdése van, mi szívesen segítünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük