2020 óta a munkaerőpiac rengeteg változáson ment keresztül. Sem a munkavállalók, sem a munkáltatók nincsenek könnyű helyzetben manapság, és az infláció, a bérspirál is csak rontja a helyzetet. Ezért a kormány létrehozott egy támogatást, amely a legérzékenyebb dolgozói réteg, a fiatalok és munkanélküliek megsegítését tűzte ki célul.

Cikkünkből megtudhatja milyen részletei vannak ennek a programnak, minek kell megfelelni, és hogyan veheti igénybe.


Röviden a támogatásról

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által létrehozott támogatás új munkavállalók felvételében segít. Bodó Sándor, államtitkár kiemelte, hogy főleg a fiatalokat (akár szakképzett, akár képzetlen), a regisztrált álláskeresőket, és a hátrányos helyzetűeket szeretnék segíteni ezzel a programmal.

A program országszerte elérhető, de az eddigi tapasztalatok alapján a legnagyobb hatása Hajdú-Bihar megyében, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, és Bács-Kiskun megyében van. Iparági elosztás szerint az építőipar, a kereskedelem, a műszaki, és a szolgáltató szektor használta ki leginkább a támogatást.

Év elején megemelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum, amely gondot okozhat a vállalkozásoknak, ezért a támogatás összegét is megemelték. A 2021. júniusában életbe lépő programban már 42 ezer vállalkozás vett részt. Ez közel 23 milliárd forint kifizetett támogatást jelent.


A támogatás részletei

A felvételt követő első 3 hónapban a támogatás értéke akár 230 és 520 ezer forint között lehet. Ez a dolgozó életkorától, végzettségétől, és a regisztrált álláskeresőként eltöltött idejétől függ. A betanulás után 6 hónapig 150 ezer forintot igényelhetnek a vállalkozások, melyet munkabérre fordíthatnak. Összesen 3+6 hónapra biztosítja a támogatást a munkáltatóknak a kormány.

Az első három hónap bérét teljes mértékben a program állja, a vállalkozásoknak nem szükséges önerőt biztosítaniuk. Csak a próbaidő (3 hónap) lejártával kell a bérezés felét állnia a munkáltatónak. Arra viszont ügyelni kell, hogy a felvételkor megállapított bért tartania kell a vállalkozásnak.

Azon munkavállaló után igényelhető a támogatás, aki már legalább 1 hónapja regisztrált álláskereső, vagy 25 év alatti álláskereső.

Egyéb támogatás is igénybevehető ugyanarra a munkavállalóra, mint például a szociális hozzájárulási adóról szóló törvény általi kedvezmények. De a kedvezmények nem haladhatják meg a dolgozó bruttó bérének 100%-át.

A munkaadónak továbbá vállalnia kell azt is, hogy a szerződés ideje alatt nem szünteti azt meg közös megegyezéssel, sem felmondással. Ez vonatkozik a támogatás igénylőhöz hasonló vagy ugyanolyan munkakörben dolgozókra is.


Hogyan lehet igényelni?

A felvétel előtt be kell nyújtani egy kérelmet a leendő foglalkoztatott lakóhelye, tartózkodási helye szerinti illetékes állami foglalkoztatási szervként eljáró járási hivatalhoz.


Pontosan mennyi támogatás jár?

Ennek mértéke a munkáltatót terhelő bruttó bér és a szociális hozzájárulási adó 50%-a, amely maximum 150 ezer forint lehet. Ez a napi 8 órás foglalkoztatásra vonatkozik, részmunkaidő esetén arányosítani szükséges.


Ki nem vehet részt a programban?

Ehhez figyelembe kell venni a már igénybe vett támogatásokat. Erről bővebben a hirdetményben olvashat.

Nagy könnyebbség lehet egy ilyen támogatás bármilyen vállalkozás részére, különösen most, ezekben a bizonytalan időkben. Egyelőre nem kell azon aggódnunk, hogy kifutunk az időből, de azért jobb, ha minél hamarabb utánanézünk mire lehet szükségünk, és beszerezzük a szükséges iratokat.

Ha cége növekedésnek indult vagy nincs jelenleg könyvelője, mi foglalkozunk  bérszámfejtéssel is. Keressen minket bizalommal!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük