Mindegy, mi az oka – vállalkozóvá váltunk vagy céget alapítottunk -, könyvelőre szükségünk van. Viszont a könyvelés egy olyan tevékenység, ami specifikus tudást igényel és végzettség nélkül nem lehetséges ezt a munkát végezni. Szinte nincs olyan vállalkozó vagy cég aki ne szervezné ezt ki. De ahhoz, hogy olyan könyvelőt találjunk, akivel hosszú együttműködésre lehetünk képesek, tudnunk kell hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie a szakembernek. Természetesen, az éremnek két oldala van – nekünk is bele kell tennünk az eredményes közös munkába.

Válasszunk könyvelőt - két nő laptop és füzet előtt áll és beszélget üzletről.

Lássuk, mire is kell figyelnünk egy könyvelő kiválasztásánál!

  1. Győződjünk meg róla, hogy szimpatikusak vagyunk egymásnak!

Könyvelőt hosszútávra választunk, ezért fontos, hogy olyan embert válasszunk, akivel remekül szót értünk. Ezenkívül a bizalom is rettentően fontos, hiszen jobban fogja ismerni az anyagi helyzetünket, mint a közeli családtagjaink! 

  1. Ellenőrizzük a könyvelőnk képesítését.

Ezt könnyen megtehetjük a regisztrált könyvelők nyilvántartásában, esetleg könyvvizsgálói névjegyzékben is utána tudunk nézni. Enélkül ugyanis nem is jogosult munkavégzésre!

  1. Kössünk szerződést!

Amiben rögzítsük mind a könyvelő, mind az ügyfél feladatait. Ezzel sok félreértést és kellemetlenséget kerülhetünk el, és segíthet a zavartalan működésben. A titoktartásra is térjünk ki a szerződésben! 

  1. Vitassuk meg a felelősségvállalás kérdését!

Beszéljük meg, mire vállal garanciát a könyvelő, valamint, hogy ennek mik a feltételei (például, hogy az ügyfél mindig időben adja le a számláit). Viszont a jogszabály nem írja elő, hogy ez benne legyen a szerződésben, csak az anyagi felelősségvállalást kötelező lefektetni.

  1. Minden fronton képviseljen minket!

Egy jó könyvelő képviseli ügyfelét az adóhatóság előtt is. Ezzel is időt spórolva, hiszen egy átlagos ügyfél valószínűleg nem tud érdemben válaszolni a NAV kérdéseire, ami további vizsgálódásra adhat okot. 

  1. Legyen széleskörű az általa ellátott szolgáltatások tárháza!

Minél nagyobb a cégünk, annál inkább érdemes olyan irodát foglalkoztatni, akik széleskörű szolgáltatásokat látnak el. Hiszen a különböző részlegek együttműködhetnek a cégünk  érdekeit képviselve.

  1. Kellően modern működés

Felhőalapú szoftverek használatával jobban átláthatóak lehetnek az egyes folyamatok. Például, az ügyfél beleláthat a könyvelési adatokba, az áfa alakulására, valamint online számlázó programokkal egyszerűbb lesz az adóbevallás is. Így elkerülhető, hogy a havonta vagy negyedévente a könyvelőnek tájékoztatást kelljen küldenie az ügyfélnek.

  1. Mindkét számára kedvező díjazás  meghatározása.

Ne ragaszkodjunk az olcsó megoldásokhoz, inkább a munkával és kockázatvállalással arányos árat keressük. Egy rosszul megválasztott alacsony árú könyvelő sokkal többe kerülhet a végén (ha például büntetést kell fizetnünk). 

Milyen tényezőket vesz figyelembe a könyvelő az ár meghatározásakor?

Ha tudjuk ezeket a tényezőket, nyugodtan kérdezzünk rá, hogy mire számíthatunk mielőtt elkezdjük a munkát.

  1. Ügyeljünk az adatainkra!

Ne adjuk meg az ügyfélkapu hozzáférhetőségünket a könyvelőnek (és senkinek se!), hiszen így az ÖSSZES személyes adatunkat láthatja és módosíthatja egy külső személy. Használja a saját ügyfélkapuját a bevallás beküldéséhez.

10.  Beszéljük meg a felelősség kérdését!

Győződjünk meg róla, hogy van felelősségbiztosítása a könyvelőnknek. Ugyanis, ha valamiben hibázik, akkor jogilag a céget bünteti meg az adóhatóság. De egy megbízható könyvelő erről is gondoskodik.

Egy jól meghozott döntés hosszú évek gyümölcsöző együttműködését hozhatja mindkét fél számára. A szimpátia kérdésénél nyugodtan hallgassunk a megérzéseinkre, de a döntés pragmatikus részeiről érdemesebb hideg fejjel dönteni. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük