A 2021-es KATA-t érintő változások sok vállalkozásra negatívan hatott, sokan kiszorultak az eddig kedvező konstrukcióból, és aránytalanul magas adóterheket kellett cipelniük. De a 2022-ben életbe lévő átalakulások lehetővé teszik, hogy az átalányadó akár a KATA alternatívája legyen. Ugyan a kiskereskedelemben vállalkozók számára a legkedvezőbb az újítás, de széles a tevékenységi körök száma, akik szintén élvezhetik az előnyeit.

De mi is az az átalányadó?

Az adó egyszerűsítések egyik legrégebbi változata. Lényegében, amennyiben ezt választja az adózó, nem kell a költségeket számolnia, hanem egy átalány költségkulcs által határozza meg a jövedelmét. A költségkulcs megállapítása pedig az adózó tevékenyéségétől függ. Az adó megállapításához a bevételből kivonjuk a meghatározott költséghányadot, és ez lesz az adó alapja.

Miért változik az egyéni vállalkozók átalányadózása?

A 2021-ben életbe lépett változások miatt egy űr keletkezett az adózásban, ugyanis a legkisebb szereplőknek nincsen megfelelő adózás. Ezt felismerve a kormány az őstermelőknek létrehozott egyszerűsített adózási formát alakította át, hogy több szereplőnek megfelelő legyen.

Ki járhat jól az új átalányadóval?

A válasz erre a kérdésre kicsit bonyolultabb, ezért érdemes megkérdezni egy könyvelőt vagy adótanácsadót. Hiszen ők képesek a vállalkozásra szabott kalkulációkat végezni, valamint ismerik az egyéb feltételeket, amiknek kötelezően meg kell felelnie a vállalkozásnak.

Azt fontos tudni, hogy csak egyéni vállalkozók és őstermelők élhetnek vele. Ez az új konstrukció azoknak kedvez, akik kiszorultak az új KATA-ból, és kevés a költségszámlája. De a kapcsolt vállalkozásokból szerzett bevételeket élvezők és a 3 millió forinttól magasabb bevétellel rendelkezők is jobban járhatnak.

Adóváltozások 2022 - férfi számológépen dolgozik és naptárba jegyzetel, papírral terített asztalon.

Milyen változások várhatóak 2022-től?

Megváltozik az értékhatár

Átalakul a bevételi korlát meghatározása, ugyanis ezt a múltban mindig egy konkrét összegben adták meg. Ennek az a hátránya, hogy az infláció hat rá, és évről évre változtatni kellene rajta (de ez nem történt meg a KATA esetében). 2022-től az értékhatár az éves minimálbér egy meghatározott százaléka, konkrétan az éves minimálbér 10-szerese lesz. Kiskereskedelmi tevékenység esetén az éves minimálbér 50-szerese ez az arány.

Az átalány költség kulcsok átalakulása

Eddig nagyok sok kulcs volt: 25%, 40%, 75%, 80%, 83%, 87%, 91%, 95%. De 2022-től egyszerűsítés várható ezen a fronton, már csak 40% használják az átalányadózók. Viszont vannak kivételek, például a taxisok, személyszállítással foglalkozók, a fodrászok és szépségiparban dolgozók, a fotósok, a számítástechnikai, kommunikációs eszközök javításával foglalkozók, a vendéglátó tevékenységet folytatók, az építőiparban tevékenykedők a 80%-os költségkulcsot használhatják, a kiskereskedelemben dolgozók pedig a  90%-os kedvezményes kulccsal élhetnek. (A részletes információkkal tanácsadásunkon örömmel segítünk.)

Van egy adómentes értékhatár

Ami azt jelenti, hogyha a jövedelem nem haladja meg az éves minimálbér felét, akkor az adózó mentesül az átalány a fizetés alól. Természetesen, adóelőleget kell fizetni, de nem minden esetben. Ha a jövedelem nem éri el az éves minimálbér felét, az adózó mentesül a fizetés alól. Amennyiben viszont meghaladja, akkor az éves minimálbér felét meghaladó mértékű jövedelmek után kell fizetnie az adóelőleget.

Mindenképpen érdemes átgondolni, hogy jövőre milyen adózási formát választunk, hiszen egy jóval kedvezőbb konstrukcióval élhetünk. Nem kell ezt a döntést egyedül meghoznunk, sőt vonjuk be a könyvelőnket, hiszen több információval rendelkezik a törvényi változásokról, és abban is tud segíteni, hogy mit kell tennünk a változtatások eszközöléséért.