Mindent a minimálbér változásról II.


Folytatjuk múltkori cikkünket a minimálbér változásairól. Főként a juttatások és a kedvezmények témakörét járjuk körbe, hogy teljes képet mutathassunk a minimálbér változás hatásairól.


Hogyan változtak a juttatások és azok közterhei?

Melyek vehetők igénybe adómentesen?

Munkavállalónak és munkáltatónak egyaránt jó hír, hogy több munkabér kiegészítés adómentesen adható.

Ezek:

  • (a sajnos még mindig aktuális) vírusteszt és/vagy védőoltás;
  • óvodai, bölcsődei költségtérítés (számla alapján);
  • kulturális és sportrendezvényre szóló belépőjegy, bérlet (évente megújítandó, a minimálbér erejéig, ebben az évben 200 000 forintig);
  • újdonság: kerékpár használatba adása (emberi erővel hajtott vagy maximum 300 W teljesítményű motorral hajtott).

irodai dolgozók


További béren kívüli juttatások

Többek között a SZÉP kártya, amely keretein belül 225 000 forint járhat évente egy fő részére a szálláshelyre, 150 000 forint használható fel a vendéglátásban, és 75 000 forint adható szabadidős zsebbe. Összesen maximum 450 000 forint. 

Viszont ennek adóterhe van, melyet a következőképpen tudunk kiszámolni:

Adóalap x (15% SZJA + 13% SZOCHO) = össz. adóteher 28%

Itt nem áll meg a további juttatások sora:

  • a SZÉP kártya keretösszeget meghaladó része;
  • az ajándékok a minimálbér 10%-ig (tehát 20 000 forintig);
  • az egészségpénztárba fizetett célzott szolgáltatások (az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakról szóló törvény alapján a célzott szolgáltatásra befizetett összeg)
  • a csoportos kockázati biztosítás, magánszemélyek javára is ide tartozik.

Ennek adóterhe: adóalap x 1,18 x (15 % SZJA + 13 % SZOCHO) = össz. adóteher 30,04 %


A rehabilitációs hozzájárulás és a rehabilitációs vagy rokkantsági ellátásban részesülő személyek juttatásai, kedvezményei

Külön kategóriába tartozik a rehabilitációs hozzájárulás

Csak a 25 főt meghaladó munkavállalókkal rendelkező munkáltatókat érinti, ha a megváltozott munkaképességű egyének száma nem éri el a létszám 5%-át.

Ennek mértéke (a 2011. évi CXCI. törvény 23. § (5) bekezdése alapján) a tárgyév első napján megállapított alapbér kötelező legkisebb összegének kilencszerese/fő/év, amely 2022-ben 200 000 Ft x 9 = 1 800 000 Ft/fő/év. 

Egy pár szó a rehabilitációs vagy rokkantsági ellátásban részesülő személyekről

2021. január 1-től nincs már keresetkorlát a megváltozott munkaképességű személyek ellátása melletti keresőtevékenyre vonatkozóan. Ez azt jelenti, hogy a rehabilitációs vagy rokkantsági ellátásban részesülő személy keresetének mértékétől függetlenül kapja az ellátást, ezáltal a keresőtevékenységre vonatkozó jelentési kötelezettségeket sem kell már teljesítenie.


Mi a helyzet a fiatalokkal?

Ez év januárjától jelentős kedvezmény jár a 25 év alattiaknak. Mindenki, aki beleesik a csoportba, csökkentett összevont adóalapra jogosult a jövedelmével, adóévenként legfeljebb 433 700 forint összeghatárig (a jogosultsági hónapok számának és a teljes munkaidőben alkalmazásban állók KSH által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző év július hónapjára vonatkozó nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresetének szorzatával).


Személyi kedvezmény

Ugyan a személyi kedvezmény kevésbé népszerű, mint az alcímben szereplő társai, de a saját érdekünk, hogy ne feledkezzünk meg róla.

Ezt az adókedvezményt a másik kettő előtt érvényesíthető, és a mértéke a jogosultsági hónaponként a minimálbér egyharmada, száz forintra kerekítve, összesen 66 700 forint havonta (15% SZJA: 10 005 forint).

További magánszemélyeknek járó adókedvezményeket nem érint a minimálbér változás, ezért nem érintjük őket.


Változnak-e a vállalkozók kedvezményei?

Igen! Kisadózók ellátási alapja 2022. január 1-től 108 000 Ft, a 75 000 forint katásoké pedig 179 000 forint. Ezenkívül a TB ellátási alapja is változik, ugyanis az egészségügyi szolgáltatási járulék mértéke 2022. január 1-től 8 400 forint havonta, és 280 forint egy napra.
Érdemes utánajárni minket mely változások érintenek, és milyen kedvezményeket vehetünk igénybe. Ha további információra van szüksége, akkor böngésszen blogposztjaink között, vagy ha személyre szabott segítséget szeretne, keressen minket bátran!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük