Ahogy már írtunk róla, a 2022 év elejétől átalakult átalányadó akár a KATA alternatívája lehet. Főleg akkor éri meg nekünk, ha a 2021-es változások negatívan érintették a vállalkozásunkat.

Persze az átalányadó nem az adózás szent grálja, nem fogja megoldani minden egyéni vállalkozó adózási problémáját. Azoknak jelenthet megoldást, akik kiszorultak a KATÁ-ból, mert kapcsolt vállalkozásból szerezték a bevételüket, vagy éves bevételük meghaladja az évi 3 millió forintot, és az egy adóalanytól érkezik. 

Mindenképpen megéri számításba venni ezt az adózási formát – szó szerint, ugyanis csak akkor tudjuk meg jobban járunk-e vele, ha pontosan kiszámoljuk mit jelent a saját helyzetünkre bontva. Ehhez érdemes megkérdeznünk a könyvelőnket (ennek hiányában itt is érdeklődhetünk).

Nézzük mi is az átalányadó.


Miről is van szó?

Például a KATÁ-val ellentétben nem a költségeink alapján kell az adónkat fizetni, hanem egy meghatározott százalék által, amely az adott vállalkozó tevékenységétől függ.

Lényegében, a bevételünket egy meghatározott költséghányaddal csökkentjük, amely létrehozza a jövedelmünket, és ezután fizetjük az adónkat. Mikor választhatjuk ezt az adózási formát?


Az adókulcsokról

Ahogy a múltkori bejegyzésünkben írtuk: „2022-től egyszerűsítés várható ezen a fronton, már csak 40% használják az átalányadózók. Viszont vannak kivételek, például a taxisok, személyszállítással foglalkozók, a fodrászok és szépségiparban dolgozók, a fotósok, a számítástechnikai, kommunikációs eszközök javításával foglalkozók, a vendéglátó tevékenységet folytatók, az építőiparban tevékenykedők a 80%-os költségkulcsot használhatják, a kiskereskedelemben dolgozók pedig a  90%-os kedvezményes kulccsal élhetnek.”


Milyen járulékra számíthat?

A különböző adókedvezményektől eltekintve a jövedelem után kell fizetni:


Milyen kedvezményeket vehetnek igénybe az átalányadózók?

Azt fontos észben tartani, hogy csak akkor vehetők igénybe a kedvezmények, ha keletkezett befizetendő adó. 

Ezek lehetnek:


Mi a teendőm, ha nem keletkezett bevételem az adott hónapban?

Egészen egyszerűen akkor nem kell fizetni adót.

Kivételt képez, ha a vállalkozó főállásban van. A TB-t és a szocho-t ebben az esetben is be kell fizetnie a minimálbér vagy a garantált bérminimum után. De mellékállásban vagy nyugdíjasként ez nem vonatkozik ránk.


Tudnivalók a nyilvántartásról

Ez valamelyest bonyolultabb, mint a KATÁ-soknál. Nézzük mit kell betartania az adózónak:

Ugyan anyagilag jobban járhatunk átalányadózóként, de alaposabb és széleskörűbb adminisztrációra van szükség, ezért érdemes egy könyvelőt megbíznunk ezzel a feladattal. Ha még csak most ismerkedik a vállalkozói lét mindennapjaival, és kérdései vannak vegye fel velünk a kapcsolatot!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük