Mindenkinek van valamilyen homályos elképzelése a könyvelő szakmáról, de nagy a valószínűsége, hogy kevesen tudják csak mit is csinál pontosan egy ilyen szakember. Ennél is elenyészőbb azoknak az aránya, akik tudják mi fán terem egy mérlegképes könyvelő. Összeszedtük mik a fő feladataik a szakembereknek. Lássuk!


Milyen feladatokat láthat el egy könyvelő?


Ezzel szemben mit csinál egy mérlegképes könyvelő?

Nagyon gyakori, hogy a könyvelő vizsga megszerzése után tovább képezik magukat a szakemberek. Érdekesebb munka és nagyobb felelősség, és új pozíciók széles köre, ami várja a mérlegképes könyvelőket. Nézzük mit csinálhat tehát egy mérlegképes könyvelő?


Milyen egyéb feladatokat láthat el egy mérlegképes könyvelő?

A mérlegképes vizsga megszerzése után egy új világ kapui tárulnak fel a szakemberek előtt, hiszen mérlegképes könyvelőként még több szavuk és felelősségük van a vállalatok életébe.

Mindegy, hogy számviteli ügyintézőként, analitikus vagy főkönyvi könyvelőként, esetleg valamilyen pénzügyi pozíció betöltésére vállalkozik, temérdek pozíciót tölthet be. Foglalkozhat többek között:


Mi az? 

A bérjellegű juttattások, az adó- és járulékfizetési kötelezettségek kiszámítása, valamint azok nyilvántartása és további adatszolgáltatási kötelezettségek.


Miért láthatja el ezt a feladatot?

A vállalat könyvelője foglalkozik a bevételekkel, kiadásokkal, tehát már eleve van rálátása a számokra. Van lehetőség külön tanfolyam elvégzésére, de nem feltétlenül szükséges.


Mi az? 

Sok átfedés van a könyvelő szakmával, ezért gyakori, hogy könyvelők ebbe az irányba is képezik magukat. Az adóoptimalizálás és üzletviteli tanácsadás is beletartozik ebbe a munkakörbe. Ez történhet egyedülálló vállalkozóknak, startupoknak, KKV-knak, de akár nagyvállalatoknak is.


Miért láthatja el ezt a feladatot?

Munkájának szerves részét képezi az aktuális törvények és jogszabályok ismerete, így elegendő tapasztalat megszerzése után van lehetősége tanácsadást végezni a témában. Viszont ehhez már egy OKJ-s tanfolyam elvégzése szükséges.


Mi az? 

A vállalat belső folyamatait ellenőrzi és javítja az ezzel foglalkozó szakember. Ez lehet akár pénzügyi folyamat is, aminek ellenőrzésével javíthatják a vállalat anyagi helyzetét, és megtakarításokat is érhetnek el. Ezenkívül HR területen, logisztikában, menedzsmentben, adminisztrációban is van lehetőség a folyamatok optimalizálására.


Miért láthatja el ezt a feladatot?

Az analitikus gondolkodás a könyvelők és a pénzügyi szektorban dolgozók sajátja. A megfelelő tudással és tapasztalattal egy könyvelő képes átlátni a vállalatban végbemenő folyamatokat, és javítani rajtuk.

Egy nagyvállalat esetében elkerülhetetlen, de kisvállalatoknak is hasznára válik egy mérlegképes könyvelő foglalkoztatása. Sokat adhat egy vállalkozás fejlődéséhez egy hozzáértő mérlegképes könyvelő, hiszen ő képes pénzügyi terveket, elemzéseket készíteni. További segíthet a vállalatot érintő financiális döntésekben is. De ettől sokkal széleskörűbb tudással rendelkezik, ami nélkülözhetetlen lehet egy vállalkozás életében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük