Biztosan többen vannak, akik azért nem mernek másodállást vállalni, mert nincsenek tisztában vele hogy mi a módja az adózásnak. De ennek nem kell kifejezetten bonyolultnak lennie. Cikkünkben kitérünk arra, hogy mire kell figyelnie ha másodállást vállal. 

Milyen szabályokat kell betartania a munkavállalónak, ha másodállást vállal?

Törvényileg nincs szabályozva a másodállás kérdése, de magatartásbeli kötelezettségei vannak a munkavállalónak. Többek között: 

Hogyan kell eljárni, ha másodállást szeretne?

Mielőtt elvállalja a munkát:

  1. Ellenőrizni kell a munkaszerződést.
  2. Át kell nézni a cég belső szabályzatát.
  3. Írásban be kell ezt jelentenie a munkáltatójának.

Meg kell győződnie a munkavállalónak, hogy sem a munkaszerződésében, sem a belső szabályzatban nincsen tiltás másodállás vállalására. Elméletben az adott másodállás lehet a cég konkurenciájánál, de ez nem túl etikus, valamint a munkáltató visszautasíthatja a kérést a cége gazdasági érdékeire hivatkozva. Ha ez nem áll fenn, akkor kisebb az esély arra, hogy a munkáltató nem engedélyezi a kiegészítő munka vállalását. 

Tulajdonképpen csak bejelentési kötelezettsége van a munkavállalónak, ami azt jelenti, hogy nem kell engedélyt kérnie a munkáltatótól. Amennyiben teljes mértékben, legjobb tudása szerint ellátja munkáját, és nem fordul elő, hogy a másodállás miatt nincsen munkára alkalmas állapotban, akkor a munkáltató semmilyen kifogással nem élhet. Csakis teljes mértékben alátámasztható indoklással korlátozhatja a munkavállalót a másodállás vállalásában. Ha enélkül bontja fel a szerződését, akkor a felmondás jogellenes.

Mi a teendő, ha valaki egyéni vállalkozóként szeretne másodállásban dolgozni?

Ebben az esetben is be kell jelentenie a munkáltatójának. Ugyanis, ha például a vállalkozás hasonló technológiákat, munkafolyamatokat használ – esetleg a cégnél szerzett kapcsolatait is felhasználja -, akkor a munkáltatónak jogában áll ezt kifogásolni, hiszen egyértelmű anyagi károkat is okozhat neki az adott vállalkozás. Tehát mindig alaposan körbe kell járni és mérlegelni mire van jogosultsága a munkavállalónak.

Amennyiben a vállalkozás tevékenysége teljesen különböző, mint a cégé, nem szükséges a vállalkozás bejelentése a munkáltatónak.

Mit tehetünk, ha mindenképp szükségünk van a plusz bevételre, de a munkáltató kifogásolja?

Ez egy többtényezős kérdés. Függ a felek viszonyától és a munkavállaló egyéb lehetőségeitől is. 

Mindenképp próbáljunk meg olyan megoldást találni, ami mindkét fél számára előnyös. A béremelés is szóba jöhet, ha a cég megengedheti magának. De amint már említettük, a munkáltató nem emelhet kifogást a másodállás ténye ellen, ha nincs panasz a munkavállaló viselkedésére és munkájára. Viszont sajnos előfordulhat, hogy akár egyetlen késést is felhasználhat ellenünk a főnökünk. 

De egy tapasztalt vezető tudja, hogy az új munkaerő betanítása idővel, energiával és pénzzel jár. Inkább fog ragaszkodni a bejáratotthoz, annak ellenére is, ha másodállása van. 

Nem ördöngösség tehát a másodállás elvállalása, csak egy kis utánajárást igényel. Ugyanakkor etikai szempontból és a jó viszony megőrzéséért fontos a folyamatos kommunikáció a munkáltatónkkal is. Még az is lehet, hogy segít a terveinkben – úgyhogy megéri beszélni erről a főnökünkkel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük